Δευτέρα 9 Ιουλίου 2007

Σε συνάντησα στην πλαζ... με τους αλλοδαπούς!

"Με… λεξικό ξένων γλωσσών κάθε Κυριακή στην παραλία Αλίμου

Καρφίτσα δεν πέφτει τις Κυριακές στην πλαζ του Αλίμου, όπου η ελεύθερη είσοδος αλλά και η εύκολη πρόσβαση με το τραμ την έχουν καταστήσει πόλο έλξης για χιλιάδες αλλοδαπούς, που αναζητούν μια ανάσα δροσιάς.

Όλοι οι λουόμενοι σε αυτή την παραλία είναι αλλοδαποί. Ρώσοι, Αλβανοί, Βούλγαροι Πακιστανοί και από διάφορα άλλα μέρη του κόσμου, που μαζί με τους φίλους και τις οικογένειες τους πηγαίνουν για να απολαύσουν μια δροσερή βουτιά.

Οι περισσότεροι λουόμενοι στην παραλία είναι άνδρες. Οι γυναίκες είναι μετρημένες στα δάχτυλα και αυτές είναι κυρίως εσώκλειστες σε σπίτια, που φροντίζουν ηλικιωμένους και παίρνουν ρεπό μια φορά την εβδομάδα".

Το κείμενο αυτό προέρχεται από το δικτυακό τόπο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha (συγκεκριμένα, βρίσκεται εδώ). Επίσης, εκφωνήθηκε (ως "σπικάζ") σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Μπορεί κάποιος να μου πει σε τι στο διάολο συνίσταται η εν λόγω "είδηση";

Ποιο από τα -κατά Χρήστο Πασαλάρη- στοιχεία της είδησης (επικαιρότητα, εγγύτητα, σπουδαιότητα, σπανιότητα, εκρηκτικότητα, εκκρεμότητα, συγκίνηση, συνέπεια) περιέχει;

Μήπως ο συντάκτης της θέλει να μας πει κάτι για τους αλλοδαπούς;

Κι αν ναι, τι;

Μήπως ο συντάκτης της συμβάλλει -έστω και άθελά του- στην ανάπτυξη ρατσιστικών αντανακλαστικών σε μερίδα της κοινής γνώμης;

Υ.Γ. 1: Σήμερα, ημέρα δημοσίευσης της παραπάνω "είδησης", ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του (τριήμερου) 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Τραγική ειρωνεία;
;
Υ.Γ. 2: Εκτός των άλλων, η είδηση είναι και ανακριβής. Σαφώς και πηγαίνουν πολλοί Έλληνες σ' αυτή την παραλία (ακούς εκεί "Έλληνας... ούτε για δείγμα!") - κυρίως ηλικιωμένοι. Το ξέρω, διότι έχω πάει (δεν έμεινα, όμως, για μπάνιο, για... πολλούς και διάφορους λόγους!).

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, καλημέρα...

Εν Πλω είπε...

Καλημέρα και σε εσένα!

Ή καλησπέρα. Όπως το πάρει κανείς...!

Nikolas Karampelas είπε...

μα ακόμα βλέπεις tv? λες και ζουν σε έναν ατελείωτο παραλογισμό είναι τα πάντα στην τηλεόραση, εφημερίδα καλύτερα, και όχι όποια και όποια, 2-3 είναι οι καλές κατά την γνώμη μου.

Εν Πλω είπε...

Πόσο δίκιο έχεις... Συμφωνώ απόλυτα.

Και το προχωρώ περισσότερο: ούτε καν εφημερίδα ("ΤΑ ΝΕΑ", η "Ελευθεροτυπία" και "Η Καθημερινή" έχουν χάσει προ πολλού την αξιοπιστία τους...).
Για μένα μόνο το ίντερνετ παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση (αν και "μπάζει" από αλλού...) και, συγκεκριμένα, ορισμένες ειδησεογραφικές πύλες (θεματικές ή γενικού περιεχομένου) του εξωτερικού και ορισμένα σάιτ "ανεξάρτητης" ή "εναλλακτικής" ενημέρωσης.

Αλλά κι εγώ που τα γράφω αυτά μες στο εγχώριο μιντιο-σύστημα δεν είμαι;

Τι; Το πολεμάω εκ των ένδον;

Καλό ανέκδοτο...

Emy είπε...

Καλημέρα και καλώς σε βρίσκω!

Τα πράγματα νομίζω έχουν παρεκτραπεί!!

Δεν έχουν είδηση να βγάλουν και προσπαθούν να βγάλουν μαλακίες γιατί ξέρουν ότι υπάρχει κόσμος που θα πει... ''Πωπω είναι δυνατόν μια ελληνική παραλία να κατακλύζετε από αλλοδαπούς...και από τέτοιους αλλοδαπούς....''
Αν ήταν δηλαδή Άγγλοι, γάλλοι, ισπανοί, πορτογάλοι κλπ κλπ δεν θα είχαν πρόβλημα, αυτή η είδηση θα ήταν ασήμαντη... Τόσο μυαλό έχουν μερικοί άνθρωποι!(αλλά άμα δεν υπήρχαν κι αυτοί πως θα δουλεύαν οι συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί)

Το μόνο πια που μπορείς να δεις στην tv είναι τα το κλίμα φιλίας που θέλουν να δημιουργήσουν για εμάς και τους Τούρκους, και η διχόνοια που θέλουν να έχουμε με όλους τους υπόλοιπους λάους... Αλλά έτσι τους συμφέρει να είναι...

Τα πιο πολλά μίση και οι πιο πολλές κακίες δημιουργούνται μέσα από την tv.... Αωτί για ενημέρωση σου προσφέρουν μια καλή δόση κακίας προς τους άλλους... οι αλήτες..

Όχι, μα είναι δυνατόν να είναι ρατσιστικό το εν λόγω κείμενο... Απαπαπα... Τι λέτε τώρα...

Καλημέρες!:)

Εν Πλω είπε...

Περιττό να πω ότι προσυπογράφω όσα επισημαίνεις.

Καλωσήρθες! :)

Unknown είπε...

i was hopin to read this ..lol but i dunno greek

Εν Πλω είπε...

Well, that's a good motivation to start learning greek!

I 'm joking, of course...!

:)

Byronas είπε...

Είναι χαρακτηριστικό δείγμα σεμνοτυφίας που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Στο ίδιο κανάλι είχα δει και ρεπορτάζ με Έλληνες που είχαν πάει για διακοπές στην Αλβανία με τίτλο "Κάνουν διακοπές... στην Αλβανία!". Λες κι έχουν διαφορά τα παράλια της χώρας από την απέναντι Κέρκυρα.

Λύση πάντως δεν είναι να εξοργιζόμαστε απέναντι σε ανθρώπους που τα παρακολουθούν αυτά. Ο περισσότερος κόσμος δεν προλαβαίνει να αναλύσει σε βάθος αυτά που του πασάρονται. Για αυτό και θα εκλάβει αρνητικά μια σφοδρή κριτική για την παρακολούθηση ενός τέτοιου ρεπορτάζ ενός κατά τ' άλλα έγκριτου καναλιού (τρομάρα μας...)

Με το μαλακό κι όλα θα αλλάξουν.

Τις καλησπέρες μου!

Εν Πλω είπε...

Ε, πού και πού δεν βλάπτει να εξοργιζόμαστε! Σίγουρα, όμως, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Υπάρχουν άλλες, πιο "διπλωματικές" και πιο αποδοτικές. Αυτές δουλεύω αυτό τον καιρό!

Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο.