Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2006

Πόσο πάει το… χειροφίλημα;


Τελικά, πιο εύκολο (και συμφέρον) είναι να μιλήσεις με τον… Άγιο Πέτρο (κατά παρό-τρυνση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.), παρά με τον… επί Γης εκπρόσωπό του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο! Κι αυτό, αφού η «συνάντηση» με τον πρώτο είναι δωρεάν, ενώ με τον δεύτερο ξεκινά από 200 δολάρια Η.Π.Α. (αν επιθυμείτε να είστε ομοτράπεζοι) και φτάνει μέχρι τα… ουράνια!
Αντιστοίχως, μας έρχεται πιο οικονομικά να προμηθευτούμε τη φωτογραφία του Αγίου Πέτρου (σε εικονίτσα), από τη φωτογραφία του κ.κ. Βαρθολομαίου. Την πρώτη μπορείς να τη βρεις ακόμη και με 1 ευρώ, ενώ για να πάρεις τη δεύτερη (με εσένα μέσα) πρέπει να «σκάσεις» 300 δολάρια! «Τσουχτερός» είναι και ο ασπασμός της χειρός του Πατριάρχου. Κοστίζει 200 δολάρια - εν αντιθέσει με τον ασπασμό μιας εικόνας του Αγίου Πέτρου, που είναι δωρεάν! Είναι βαριά η καλογερική…
Δεν τα λέμε εμείς (όχι ότι κωλώνουμε), αλλά η εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά «Πατρίδες», η οποία απεκάλυψε τη δράση κυκλώματος που κερδοσκοπεί εκμεταλλευόμενο Έλληνες ομογενείς, «χρησιμοποιώντας» -εν αγνοία του- τον Πατριάρχη. Το δημοσίευμα αναπαρήγαγε σήμερα η εφημερίδα της Αθήνας «Πρες Τάιμ». Aκολουθεί το ρεπορτάζ που μετέδωσε ο αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός Alpha 98,9, με αφορμή την αποκάλυψη του -αν μη τι άλλο- «ιερού»- σκανδάλου. Ευλογείτε!


Την άκρη του νήματος σε μια περίεργη υπόθεση που εμφανίζει μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να εκμεταλλεύονται οικονομικά ομογενείς στην Αμερική, ψάχνει να βρει το Φανάρι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειάκης εφημερίδας του Καναδά «Πατρίδες», επιτήδειοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν ενόψει της επίσκεψης του Πατριάρχη στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, την ημέρα των Θεοφανείων, βάζοντας… «ταρίφα» σε όσους θέλουν να τον συναντήσουν. Για να φωτογραφηθεί κάποιος μαζί του πρέπει να πληρώσει 300 δολάρια, ενώ για να του φιλήσει το χέρι θα κληθεί να καταβάλει 200 δολάρια – το ίδιο και για να εξασφαλίσει μια θέση στο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του.
Πλήρη άγνοια για την… «ιερή» κερδοσκοπία δηλώνει, μιλώντας στον Alpha 98,9, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη, πατήρ Δοσίθεος, καταδικάζοντας παράλληλα το γεγονός: «Δεν είναι μια ταρίφα που έχει επιβάλει το Φανάρι. Αν γίνεται αυτό το πράγμα, γίνεται εν αγνοία μας και, βέβαια, είναι καταδικαστέο. Δεν ξέρω πώς σκέπτονται και πώς πράττουν σε αυτή την περιοχή. Εάν αποδειχθεί, πάντως, κάτι τέτοιο να είστε βέβαιοι ότι το Πατριαρχείο θα σταματήσει αυτό το κακό».
Σύμφωνα με τον πατέρα Δοσίθεο, δεκάδες πιστοί φωτογραφίζονται καθημερινά -στο Φανάρι- με τον κ. Βαρθολομαίο και παίρνουν την ευλογία του, χωρίς, φυσικά, να πληρώνουν τίποτα: «Επί καθημερινής βάσεως επισκέπτονται το Πατριαρχείο 20-25 πιστοί. Τους ανεβάζω εγώ ο ίδιος στον Πατριάρχη και ποτέ δεν έχει συμβεί να πληρώσουν για το σκοπό αυτό. Μπορώ να το διαβεβαιώσω με καθαρή συνείδηση. Ο Πατριάρχης μιλάει με κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης».
Για «κύκλωμα» που έχει στόχο να θίξει το κύρος του Πατριάρχη, κάνει λόγο ο συνεργάτης του και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής: «Αν κάποια κυκλώματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την επίσκεψη του Πατριάρχη, αυτό είναι κάτι που ασφαλώς τον θίγει και τον μειώνει. Αν ο Πατριάρχης ακούσει ότι γίνεται κάτι τέτοιο θα πάθει σοκ!».
Ο κ. Δεληκωνσταντής αποκαλύπτει ότι και στο παρελθόν ορισμένοι επιτήδειοι ζήτησαν χρήματα από ανθρώπους που επρόκειτο να παραστούν σε συνεστιάσεις στις οποίες θα μετείχε ο κ. Βαρθολομαίος: «Ακούγεται ότι όταν γίνονται κάποιες συνεστιάσεις με τους προέδρους διαφόρων συλλόγων, ζητείται από τους παριστάμενους να καταβάλουν κάποιο ποσό. Αν κάποιοι επιτήδειοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ορισμένους αφελείς, αυτό δεν εμπλέκει τον Πατριάρχη σε τίποτα».Σύμφωνα, πάντως, με την ομογενειακή εφημερίδα «Πατρίδες», η «ταρίφα» επεκτείνεται και σε όσους επιθυμούν να φέρουν τον… άκρως τιμητικό τίτλο του «ευεργέτη», οι οποίοι δεν έχουν παρά να πληρώσουν 75 χιλιάδες δολάρια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: