Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2006

Χάνομαι χωρίς ελπίδα, μέρα-νύχτα στη Χαλκίδα!


Ξεπέρασε τα όρια της φαιδρό-τητας η απίστευτη ιστορία ενός κρατου-μένου από τη Χαλκίδα, ο οποίος όχι μόνο κατάφερε να ξεφύγει μέσα από τα χέρια της Αστυνομίας, αλλά κατέλυσε και το στρατιωτικό «άβατο», εισβάλλοντας σε στρατόπεδο πεζοναυτών χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς, αρπάζοντας ένα στρατιωτικό όχημα και βγαίνοντας ανενόχλητος από την πύλη της μονάδας!!!

Η παραπάνω περιγραφή δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί στο πάνθεον της γκάφας και της βλακείας του ελληνικού κράτους, διότι απέδειξε περίτρανα ότι τόσο η Αστυνομία, όσο και ο Στρατός μας είναι «καφενεία» και ξέφραγα αμπέλια».

Το χρονικό της γκάφας

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο συλληφθείς για κλοπές Νικόλαος Μπούτσικας, 32 ετών, από την Ιστιαία Χαλκίδας, κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα Χαλκίδας και επρόκειτο σήμερα να οδηγηθεί στον ανακριτή.
Δέκα λεπτά μετά τη 1 τα ξημερώματα, όμως, ζήτησε από τον αστυνομικό φρουρό του τμήματος να του επιτρέψει να αλλάξει ρούχα και -σύμφωνα με άλλες πληροφορίες- να πλυθεί, προκειμένου να είναι… καθαρός κατά την απολογία του στον ανακριτή! Ο φρουρός τον έβγαλε από το κρατητήριο (!!!) και άρχισαν μαζί να ψάχνουν στα διάφορα γραφεία του τμήματος για την τσάντα με τα ρούχα που είχαν φέρει συγγενείς του κρατουμένου.
Η τσάντα δεν βρισκόταν και ο συλληφθείς «έριξε»… την ιδέα στον φρουρό ότι τα ρούχα θα βρίσκονταν στην αίθουσα των αστυνομικών. Ο αστυνομικός μπήκε μέσα στο δωμάτιο για να ψάξει και, όπως ήταν φυσικό, ο Μπούτσικας εκμεταλλεύθηκε αυτή την κρίση απύθμενης ηλιθιότητας του αστυνομικού και «την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια»! Πέρασε σαν «κύριος» από την πόρτα του τμήματος, χαιρετώντας μάλιστα το σκοπό που φρουρούσε την είσοδο!
Βγαίνοντας από το δωμάτιο ο πρώτος φρουρός (άγνωστο αν τελικά είχε βρει την τσάντα με τα ρούχα!), διαπίστωσε έντρομος ότι ο κρατούμενος που είχε υπό την ευθύνη του είχε κάνει φτερά! Ούτε, όμως, εκ των υστέρων στάθηκε ικανή ολόκληρη αστυνομία να αναζητήσει και να εντοπίσει το δραπέτη, ο οποίος συνέχισε την -ατιμωτική για το κράτος- «επέλασή» του στα… ξέφραγα αμπέλια των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας!

Κοιμάται ο Στρατός, της Ελλάδας ζαβός!

Ο Μπούτσικας είπε στη συνέχεια να… περάσει μια βόλτα απ’ τη Μονάδα Πεζοναυτών Χαλκίδας (που βρίσκεται κοντά στο τμήμα), εκεί όπου εκπαιδεύεται το -υποτίθεται- «βαρύ πυροβολικό», οι «κομάντος» και οι «τζι-άι-τζο» του Ελληνικού Στρατού!
Τα ελληνικά στρατόπεδα θεωρούνται τα καλύτερα φρουρούμενα σημεία της χώρας, όπου δεν μπορεί να μπει ούτε κουνούπι, χωρίς να γίνει αντιληπτό. Κουνούπι ίσως όχι, αλλά ο Μπούτσικας, ναι! Κι όχι μόνο μπήκε στη μονάδα χωρίς να τον πάρει χαμπάρι κανείς, αλλά βρήκε σταθμευμένο ένα στρατιωτικό όχημα τύπου «Χάμερ» (φωτογραφία), το έβαλε μπροστά, βγήκε ανενόχλητος από την πύλη οδηγώντας το και εξαφανίστηκε!!! Σημειωτέον ότι -όπως μπορείτε να δείτε- τα «Χάμερ» δεν είναι συνηθισμένα στρατιωτικά οχήματα. Έχουν σχεδιαστεί για «ειδικές αποστολές» (λειτουργούν ως φορείς ραντάρ κινούμενων στόχων και υπέρυθρων αισθητήρων) και απαιτούν ειδικές γνώσεις για το χειρισμό τους, τις οποίες προφανώς διέθετε ο Μπούτσικας, που -απ’ ό,τι φαίνεται- γνώριζε καλά και τους εσωτερικούς χώρους του στρατοπέδου.

Φαντάρε, πού πας;

Στις 2:30 τα χαράματα ο σκοπός είδε το «Χάμερ» να κινείται προς την έξοδο του στρατοπέδου. Πριν βγει έξω -και όπως ορίζει η στρατιωτική πρακτική- το σταμάτησε και ρώτησε τον οδηγό του (ο οποίος «προφανώς» θα ήταν φαντάρος, αλλά… έλα που δεν ήταν!!!) πού πάει, για να πάρει την απάντηση ότι φεύγει για… να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα χιόνια (λόγω της κακοκαιρίας)! Βέβαια, ο σκοπός έκρινε ότι ήταν… λεπτομέρεια το γεγονός ότι ο οδηγός του τζιπ δεν είχε σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα εξόδου από το στρατόπεδο (απαιτείται για να βγει ο οποιοσδήποτε οπλίτης και το οποιοδήποτε όχημα από τη μονάδα), ενώ θεώρησε, προφανώς, άσκοπο να ρωτήσει ποιος είχε δώσει την εντολή για συμμετοχή του Στρατού σε επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών εκείνη την ώρα και χωρίς ο ίδιος να έχει σχετική ενημέρωση (σε ανάλογες περιπτώσεις θα είχε προηγουμένως λάβει διαταγές από τον αξιωματικό υπηρεσίας και θα είχε ενημερωθεί για την επικείμενη αναχώρηση του τζιπ).
Ούτε, φυσικά, σκέφτηκε πως σε μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν αυτονόητο ότι στο όχημα δεν θα επέβαινε ένας μόνο στρατιώτης… Και, βέβαια, δεν του πέρασε καν από το μυαλό πως… ούτε εγκλωβισμένοι υπήρχαν στα χιόνια, ούτε επιχείρηση απεγκλωβισμού διετάχθη ποτέ και ούτε ότι στη θέση του οδηγού δεν καθόταν φαντάρος, αλλά ένας δραπέτης!!!

«Όλα καλά»!

Μισή ώρα μετά την αναχώρηση του «Χάμερ», άλλαξε η σκοπιά στο στρατόπεδο. Ο επόμενος σκοπός ρώτησε τον προηγούμενο αν είχε συμβεί κάτι και εκείνος του εξιστόρησε το περιστατικό με κάθε λεπτομέρεια (ο γνωστός, βαριεστημένος, τυπικός διάλογος μεταξύ των σκοπών: -«Τι έγινε ρε σειρά/ρε μαλάκα/ ρε φίλε [εξαρτάται από την οικειότητα]; Όλα καλά;». -«Ναι, μωρέ, ένας μαλάκας μόνο βγήκε πριν λίγο μ’ ένα ‘’Χάμερ’’ κι έλεγε ότι πάει να απεγκλωβίσει κάτι βλάκες! Παπαριές! Άντε ‘νύχταααα!»!!!).
Στις 3 τα ξημερώματα, ο αξιωματικός υπηρεσίας της μονάδας ανακαλύπτει ίχνη από τις ρόδες του «Χάμερ» στο χιόνι και ζητεί εξηγήσεις από το σκοπό. Μόλις έμαθε τα καθέκαστα, κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό, διαπιστώνοντας τη γκάφα -και το φιάσκο- που είχε συντελεσθεί, γνωρίζοντας ο ίδιος ότι επιχείρηση απεγκλωβισμού φυσικά και δεν είχε στηθεί. Αμέσως σημαίνει συναγερμός για να διαπιστωθεί ποιος ήταν αυτός που βούτηξε το τζιπ κι έφυγε απ’ το στρατόπεδο. Αστυνομία και Στρατός αρχίζουν να ψάχνουν εναγωνίως στους δρόμους της Χαλκίδας, για να εντοπίσουν το δραπέτη.

Το "Ρεντ Μπουλ" δίνει φτερά!

Στις 4 το πρωί, η Αστυνομία ειδοποιεί το Στρατό ότι το «Χάμερ» έχει βρεθεί εγκαταλελειμμένο στο 25ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Χαλκίδας-Αιδηψού. Λίγα λεπτά νωρίτερα, το τζιπ, που οδηγούσε ο δραπέτης, είχε συγκρουστεί με ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο. Μετά τη σύγκρουση, το "Χάμερ" ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε. Στη συνέχεια, όμως, ο Μπούτσικας το εγκατέλειψε -αφού είχε κολλήσει στα χιόνια, που έφταναν το 1,5 μέτρο- και έφυγε πεζός. Πριν το τρακάρισμα, ο δραπέτης είχε σταματήσει σε αναψυκτήριο της περιοχής και αγόρασε -σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του- δύο... "Ρεντ Μπουλ" (τα οποία, ως γνωστόν, δίνουν φτερά!)!
Η Αστυνομία κατάφερε τελικά να εντοπίσει και να συλλάβει τον Μπούτσικα το απόγευμα, σε εξοχική κατοικία στο χωριό Κυπαρίσσι, την οποία διέρρηξε για να προστατευθεί από το κρύο και να κρυφτεί.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας διενεργούνται ανακρίσεις για το πώς κατάφερε ο Μπούτσικας να αποδράσει και να διανύσει μια απόσταση τριών χιλιομέτρων, από το τμήμα έως το στρατόπεδο, χωρίς να τον καταδιώξει κανείς.

Τον είδε ή... κοιμόταν; (!)

Επίσης, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο διοικητής του Τάγματος Πεζοναυτών στη Χαλκίδα. Υπό πειθαρχική δίωξη τελεί και ο αστυνομικός φρουρός, αλλά και ο σκοπός του στρατοπέδου, ο οποίος, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι συγχωριανός του δραπέτη (και οι δύο φέρεται ότι κατάγονται από την Ιστιαία Χαλκίδας). Όπως έγινε γνωστό, ερευνάται το ενδεχόμενο ο σκοπός να είναι συνεργός του δραπέτη και να ήταν προσυνεννοημένη η «εισβολή» του στο στρατόπεδο. Ωστόσο, ο πατέρας του σκοπού, Δ. Τζιλάκος, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του γιου του με τον Μπούτσικα (χαρακτηρίζοντας "αηδίες" τη σχετική φημολογία) και υποστήριξε ότι ο γιος του δεν είδε το δραπέτη να εξέρχεται του στρατοπέδου, διότι... κοιμόταν στη σκοπιά!
Να σημειωθεί ότι, ερωτηθείς για το τραγελαφικό συμβάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δήλωσε -φανερά σαστισμένος- ότι "ο ελληνικός Στρατός δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Κανείς δεν μπορεί να μπει στα στρατόπεδα. Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η περίπτωση αυτή έγινε αμέσως αντιληπτή" (ναι, αλλά αφού την είχε "κάνει" ο δραπέτης!)!
Αυτά γίνονται και μετά περιμένουμε να πιάσουν τους εμπόρους ναρκωτικών στα σύνορα και αναρωτιόμαστε πώς βρίσκονται νεκροί «όλως αιφνιδίως και όλως περιέργως» οι δόκιμοι στον Έβρο…

4 σχόλια:

Marina είπε...

Ποιός σου είπε ότι ο τυροπιττάκιας κλεφτοκοτάς, πρώην πεζοναύτης, "χάθηκε"?
Ετσι μπαίνει ο κόσμος σε στρατόπεδο, βλέπει τη θέα, βουτάει και έναν όγκο (εννοώ το τζίπ) το βγάζει έξω χωρίς δικαιολογία, το απολάει στους δρόμους, χωρίς κανείς να προσέχει, τρακάρει, τρώει και τις μπουγάτσες του και μετά..παραδίδεται?

Εν Πλω είπε...

Αν αναφέρεσαι στον τίτλο (που αποτελεί στίχο του Ηλία Κατσούλη, από το τραγούδι "Χαλκίδα", που ερμηνεύει ο Μανώλης Λιδάκης), το "χάνομαι" δεν αφορά το "μάγκα με το Χάμερ" (κατά το "Μάγκας με το τρίκυκλο"), αλλά τη χαμένη τιμή και υπόληψη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας...

Marina είπε...

Συγνώμη τότε για την αγανάκτηση, το τραγούδι δεν το ήξερα..

Πάντως θέλω να πιστεύω ότι δεν ήταν ο Μπ. τόσο τρελλός για να κάνει κάτι τέτοιο..αλλοίμονο αν το έκανε για τη πλάκα του, θα ήταν ισότιμο ότι σαν κράτος έχουμε ξεχαρβαλωθεί εντελώς..

sexandthenotsuchabigcity είπε...

ego nomizo o tipos eipe "afou tha tin fao pou tha tin fao, as to diaskedaso ligo prota"